Σελίδες

Σάββατο 7 Ιουνίου 2025

Ιωάννα Καρυστιάνη - Κορνιζωμένοι


Ολοκληρώνοντας την αναγνωστική μας χρονιά θα υποδεχτούμε, με μεγάλη μας χαρά, την αγαπημένη, στη Λέσχη μας, Σταυρούλα Παπασπύρου, πολιτιστική συντάκτρια από το 1987 σε θέματα βιβλίου.

Θα συζητήσουμε μαζί της με αφορμή το νέο μυθιστόρημα της Ιωάννας Καρυστιάνη με τίτλο Κορνιζωμένοι (Καστανιώτης, 2024). 

Την παρουσίαση επιμελείται η φίλη μας Βάσια Λιακοπούλου.

Η συζήτηση θα γίνει τη  Δευτέρα 16 Ιουνίου στις 6μμ. στην αυλή της Βορεείου Βιβλιοθήκης (Στέφανου Δραγούμη 30 & Μιλτιάδου, Μαρούσι, https://voreeios.maroussi.gr/ ).

 

Επειδή αυτή θα είναι η τελευταία μας συνάντηση πριν το καλοκαίρι θα τη γιορτάσουμε με ποτάκια, γλυκάκια και άλλα γνωστά κι αγαπημένα…

Οι φίλες και οι φίλοι της παρέας μας είναι καλοδεχούμενοι…

 


Τυχερή, αντί Κρανιά, έτσι λέγανε την πόλη μερικοί πιο παλιοί και πολύ δίκαιος ο τίτλος, ούτε μία ανθρωποκτονία εδώ και δεκαετίες, οι κτηματικές διαφορές και τα συζυγικά κερατώματα δεν είχαν οδηγήσει ντόπιους σε ακραίες συμπεριφορές, η τοπική Αστυνομία ασχολιόταν με παραβίαση ωρών κοινής ησυχίας, παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, διαρρήξεις, εξυβρίσεις και φασαρίες για τα ποδόσφαιρα και τα κομματικά.

Με τον καιρό ο Στέλιος Σπούγιας είχε προσχωρήσει στο πνεύμα της πλειοψηφίας των ντόπιων, που θεωρούσαν πως τα δύο πιο χρήσιμα ρήματα στη ζωή είναι τα βολεύομαι, ξεβολεύομαι. Κάνα δυο φορές, μετά που η Χιονία του τα φόρεσε με τον επιστήμονα και του ζήτησε διαζύγιο, είχε σκεφτεί να σηκωθεί να φύγει σαν κύριος, γιατί όχι στην Αυστραλία, τόσο μακρινή σαν μία περίπτωση Άλλου Κόσμου.
Υπήρχε ο μικρός όμως, ο μοναχογιός του, ο Χρόνης του.
Δεν το έσκασε λοιπόν, έμεινε στις κορνίζες, παραφουσκώνοντας το νόημα του μαγαζιού και το ειδικό βάρος των σχέσεων με την ποικιλία των πελατών.
Κάποια πρωινά άνοιγε το παράθυρο, κοιτούσε ψηλά και τα έριχνε στον παραλήπτη, ουρανέ της Κρανιάς, φουκαρά μου κι εσύ, τι έχεις αποκαλύψει φωτεινός, τι έχεις κουκουλώσει σκοτεινός. Μετά απευθυνόταν και στον εαυτό του, ρε μαλάκα Στέλιο, δεν πας να δεις αν έρχομαι; (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 

 


Η Ιωάννα Καρυστιάνη γεννήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1952 στα Χανιά της Κρήτης από γονείς Μικρασιάτες. Σπούδασε νομικά. Επαγγελματικά ασχολήθηκε με το σκίτσο και την εικονογράφηση (με το όνομα Ιωάννα). Δούλεψε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, στα περιοδικά Τέταρτο, Ένα, Εικόνες, και σε ξένες εφημερίδες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη λογοτεχνία το 1994 με τη συλλογή διηγημάτων Η κυρία Κατάκη. Ακολούθησε το μυθιστόρημα Μικρά Αγγλία, το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το 1998, και ήταν υποψήφιο για το Ευρωπαϊκό Αριστείο Λογοτεχνίας και για το λογοτεχνικό βραβείο Balkanika. Το επόμενο μυθιστόρημά της, Κουστούμι στο χώμα, τιμήθηκε με το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω το 2001.

Είναι παντρεμένη με τον σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη και μητέρα των σκηνοθετών Αλέξανδρου Βούλγαρη (Κλαις;, Ροζ) και Κωνσταντίνας Βούλγαρη (Γιούπι, Με τα φώτα νυσταγμένα, Βαλς Σεντιμεντάλ).

Έργα της:

·       Με γκρι και γκρίζο (συλλογή γελοιογραφιών), 1987

·       Ένα σκίτσο στο τσεπάκι (συλλογή γελοιογραφιών), 1988

 

·       Η κυρία Κατάκη (συλλογή διηγημάτων), 1995

·       Μικρά Αγγλία (μυθιστόρημα), 1997

·       Κουστούμι στο χώμα (μυθιστόρημα), 2000

·       Ο άγιος της μοναξιάς (μυθιστόρημα), 2003

·       Νύφες (μυθιστόρημα), 2004

·       Σουέλ (μυθιστόρημα), 2006

·       Τα σακιά (μυθιστόρημα), 2010

·       Καιρός σκεπτικός (συλλογή διηγημάτων), 2011

·       Το φαράγγι (μυθιστόρημα), 2015

·       Χίλιες ανάσες (μυθιστόρημα), 2018

·       Ψιλά γράμματα (μυθιστόρημα), 2022

·       Κορνιζωμένοι (μυθιστόρημα), 2024


Σενάρια ταινιών του Παντελή Βούλγαρη

Νύφες 2004

Ψυχή βαθιά (με τον Π. Βούλγαρη) 2009

Μικρά Αγγλία 2013

Τελευταίο σημείωμα 2017


Βραβεία:

Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 1998 (Μικρά Αγγλία)

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2001 (Κουστούμι στο χώμα)

Βραβείο μυθιστορήματος περιοδικού Διαβάζω 2001 (Κουστούμι στο χώμα)

Κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 2007 (Σουέλ)

Βραβείο μυθιστορήματος περιοδικού Διαβάζω 2011 (Τα σακιά)

 


H Σταυρούλα Παπασπύρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέσα επικοινωνίας στο Institut Francais de Presse, στο Πανεπιστήμιο Paris ΙΙ. Δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ από το 1987, έχει εργαστεί στις εφημερίδες "Αυγή", "Νέα Μεσημβρινή", "Ελευθεροτυπία" και "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", σε περιοδικά ("Τέταρτο", "Αντί", "Μετρό", "Σινεμά", "Κλικ", "ΜΕΝ", "Vogue", κ.α.), και σε τηλεοπτικές εκπομπές ("Βιβλιόραμα", "Αξιον Εστί", "Εχει γούστο", κ.ά), καλύπτοντας κυρίως θέματα βιβλίου. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το lifo.gr και παρουσιάζει νέες εκδόσεις στο Βιβλιοβούλιο.

Στη Λέσχη μας έχουμε συζητήσει στο παρελθόν μαζί της επ’ ευκαιρία του βιβλίου της «Χωρίς μαγνητόφωνο – Συναντήσεις με σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες» (Πόλις, 2018). https://lesxianagnosismaroussi.blogspot.com/search/label/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CF%83%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85%20%CE%A3%CF%84%CE%B1%CF%85%CF%81%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου